Het ontstaan 
“Sinds 2017 ben ik werkzaam als muziektherapeut bij Sensire, in eerste instantie als ZZP-er. Terwijl ik op De Garven muziektherapie gaf kwam ik Nicolien Hummels, fysiotherapeut, tegen en is zij aangeschoven bij een uur muziektherapie op de groep. Daarna raakten we aan de praat of we onze krachten, muziek en bewegen, konden bundelen. Ondertussen deed Bianca voor haar opleiding onderzoek naar muziek-fysiotherapie en schreef ze erover in haar kwaliteitsverbeterplan. Op dat moment, gesterkt door Bianca’s onderzoek en onze eigen ervaringen, voelden we dat we iets heel moois in handen hadden. En daarom heel spannend om ‘aan de wereld’ te laten zien. Op de Dag van de Klant in december 2017 mochten we collega’s laten ervaren wat muziek in combinatie met het laten bewegen van mensen kan doen.”

EN INEENS ZAG JE DE DAME ACHTER DE ZIEKTE WEER

Op de Dag van de Klant in december 2017 werd iedereen verrast door Karin Hukker (muziektherapeute), Nicolien Hummels (fysiotherapeute) en Bianca Elschot (team-verpleegkundige De Garven) met een workshop ‘Fysio-muziektherapie: Een uniek concept van muziektherapie en fysiotherapie dat eigenlijk heel spontaan is ontstaan, en is uitgegroeid tot een gouden combinatie om mensen met dementie te bereiken. Karin vertelt.

De kracht van het concept
Veel collega’s waren geroerd. “De reacties waren zo gaaf! ‘Wauw, hiermee kunnen we de bewoners echt bereiken!’ hoorden we vaak. En dat is dan ook precies de kracht van het concept. Doordat muziek een laagdrempelige en fijne, ontspannen sfeer brengt is het voor de fysiotherapeut heel mooi om van daaruit beweging te stimuleren. Waar dat misschien verbaal, als fysiotherapeut in je eentje moeizamer gaat. Met de cadans van de muziek en het ritme neem je de mensen mee. En dat gaat iedere keer weer anders. Geen uur is hetzelfde. Want elke groep bewoners is anders, elk mens is anders en elk moment is anders. Ik probeer elke keer heel erg af te stemmen op leeftijd, muzieksmaak maar zeker ook op het moment en wat op dat moment nodig is. Zo kun je binnen het uur echt persoonlijke aandacht geven aan iedere bewoner. Zo zing ik de ene keer liederen als ‘Het kleine café aan de haven’ en ‘Bij ons in de Jordaan’. Of hele oude liedjes van ‘Het groene dal’ en ‘Het stille dal’ om even weer naar die tijd terug te gaan en herinneringen naar boven te halen. Het fijne is dat ik daar met mijn live muziek in kan sturen. 

Tijdens de sessie fysio-muziektherapie staat sfeer en groepsgevoel voorop en proberen we hierbij dus telkens af te stemmen op iedere individuele bewoner. Zo wordt tijdens het begin van het uur iedereen persoonlijk toegezongen. Een persoonlijk muzikaal cadeautje om de mensen te laten voelen dat ze worden gezien. Ondertussen ontdekken Nicolien en ik samen wat iemand nodig heeft om te gaan bewegen. We voelen elkaar heel goed aan. En daar zit de kracht van Nicolien, zij lokt de bewoners echt uit om te gaan bewegen. En daarbij weet ze heel goed wat een bewoner wel of niet aankan. En ik stem daar met mijn muziek weer op af.”

Een heel bijzondere ervaring
Dat het echt werkt, was inmiddels geen twijfel meer over mogelijk. Nicolien en Karin maken dan ook vaak bijzondere dingen mee. Een mooi moment uit één van die sessies is Karin bijgebleven. “Een dame, echt al in het verzonken stadium van dementie, waar we nog weinig reactie van kregen en vaak in zichzelf gekeerd was of lag te slapen, bloeide tijdens de fysio-muziektherapie helemaal op. Dit gebeurde vooral bij het nummer ‘En als we naar Korea gaan, Jenevertje, Jenevertje.’ Een echt bruiloftslied waarvan ze ieder woord meezong met een grote glimlach op haar gezicht. Liggend in haar rolstoel, waarbij Nicolien haar handen vastpakte om samen te bewegen, maakten ze samen een walsje. Van compleet in een andere wereld was ze weer even helemaal ‘hier’. Ineens zag je de dame achter haar ziekte weer. De mens hoe ze is. Je kan mensen echt een stukje identiteit teruggeven. Heel bijzonder.”

Heb je een vraag over 
fysio-muziektherapie? 
Stel hem gerust! 

Mail je vraag naar Karin Hukker
k.hukker@sensire.nl of Nicolien Hummels
n.hummels@sensire.nl 

INTERVIEW
MUZIEKTHERAPEUTE

Fysio- en muziektherapie:
Een gouden combinatie om mensen met dementie te bereiken

Op alle kleinschalige woonvormen 
En zoiets moois hoopten ze natuurlijk voor iedere kleinschalige woonvorm mogelijk te maken. “Met Bianca’s plan als basis is het binnen Sensire verder uitgerold. Het is fantastisch dat Sensire er ook de meerwaarde van in ziet en het zo opgepakt heeft. Van eerst proefdraaien op De Garven, naar een pilot op meer kleinschalige woonvormen. En nu, na de pilot, is er vanaf april een tweede muziektherapeute bijgekomen. Inmiddels werken wij samen met vaste fysiotherapeuten op alle kleinschalige woonvormen. Het is heel mooi dat we dit met elkaar helemaal van de grond af hebben opgebouwd. En dat je ziet dat het voor de mensen zo’n fijne manier van therapie is, dat voelt goed!”

Wie wij zijn

Verloop drukkerij is een modern bedrijf met oog voor communicatie. In onze reclamestudio geven onze vormgevers op creatieve wijze vorm aan de wensen en ideeën van de klant. Het aantal lezers van digitale media wordt steeds groter. Voor Verloop drukkerij is dit aanleiding om onze dienstverlening uit te breiden met online publicaties.
Volledig scherm